Veterantåget rullade på 50-årsdagen

Den Röda linjen fyllde 50 år lördag den 5 april. Efter ett idogt arbete under två år av ett antal entusiaster, med stöd från Trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting, kunde man visa upp tåget på Liljeholmens station.

Prick klockan 11.00 rullade ett tåg i den klassiska gröna tunnelbanefärgen in på stationen. Varsamt renoverade till nyskick och lacken blänkte gnistrande.

Det har sparats fem vagnar av den första generationens tunnelbanevagn och de fyra som var med i tåget har levererats mellan 1953 och 1960. Tre var av typen C2 och en av typ C3.

C2-fordonen levererades från 1950 till 1960 och det fanns som mest 346 tunnelvagnar. C3-fordonen levererades i 85 exemplar från 1957 till 1959. Det speciella med dem var att de saknade en vanlig förarhytt, utan hade endast en halv hytt, avsedd för rangering.

Reklamskyltarna i tåget kommer från den period när vagnarna gick i trafik under cirka 30 år.

Röda linjen invigdes på sträckorna T-Centralen-Fruängen och T-Centralen-Örnsberg genom att invigningståget först gick till Fruängen från T-Centralen. Sedan kördes det tillbaka till Liljeholmen för att fortsätta till Örnsberg. Från Örnsberg kördes tågen parallellt tillbaka till Liljeholmen.

Röda linjen har 128 miljoner resenärer eller 411 000 trafikanter om dagen – med hela tunnelbanan reste i fjol 329 miljoner. En kuriositet är att den Röda linjen är 41 238 meter lång, endast 18 meter kortare än Gröna linjen.

Tunnelbanans högsta – och lägsta punkt – finns även på Röda linjen. Den högsta punkten ligger mellan stationerna Hägerstensåsen och Västertorp och är 48,05 meter över havsytan. Den lägsta punkten finns mellan T-Centralen och Östermalmstorg, under Biblioteksgatan vid Mäster Samuelsgatan och är 34,07 meter under havsytans nivå. Båda sträckorna ligger efter linje 14.

Den högst belägna stationen är Fruängen som ligger på 46,8 meter över havsytan. Det är också den enda stationen på nätet där det går att nå plattformen utan ett enda trappsteg eller gångramp.

Tunnelbanenätet består av exakt 100 stationer, varav 50 ligger norr om Slussen och 50 söder om, inklusive Slussen själv.

Norsborg är nätets västligaste station, östligast är Skarpnäck, sydligast är Farsta strand och nordligast är Akalla.