Rekordnivå för tågtrafiken under mars

Foto: Bombardier

Under mars passerade för första gången persontågstrafiken över 10 miljoner körda tågkilometer för en månad. Samtidigt syns även en ökning av godstrafiken.

Inledningen av 2014 visar att allt fler väljer att åka tåg. Under de tre inledande månaderna i år har persontrafiken ökat med 4,6 procent jämfört med samma tid i fjol. Under mars passerade persontrafiken för första gången över 10 miljoner körda tågkilometer.

Det är inte bara persontrafiken som ökat utan även godstrafiken visar en ökning under årets första tre månader. Trafikverkets siffror visar att godstrafikens ökning är 1,3 procent jämfört med samma period 2013. Antalet körda tågkilometer för godstrafiken låg under mars på drygt 3,3 miljoner tågkilometer.

– Det är glädjande att allt fler väljer att resa kollektivt, som är ett säkert och bekvämt sätt att resa, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm. Att vi ser en ökning av godstrafiken är speciellt glädjande med tanke på att det indikerar att konjunkturen håller på att vända för svensk industri.