”Enklare vardag för 80 000 pendlare”

Foto: Sydsvenska Handelskammaren

Slå samman länstrafikbolagen i Kalmar-, Blekinge-, Kronoberg-, Halland- och Skåne län till ett länstrafikbolag - Sydtrafiken. Då kan pendlandet underlättas för de 80 000 personerna i Sydsverige som varje dag pendlar över en länsgräns till jobbet. Det anser Sydsvenska handelskammaren som i rapporten ”Sydtrafiken-gränslöst resande” har undersökt och utvärderat länsöverskridande kollektivtrafik i Sydsverige.

 Ökad tillgänglighet är nyckeln till att matchningen på arbetsmarknaden ska bli bättre genom att företagens rekryteringsområde växer. Ju fler människor som delar samma omgivning desto större blir underlaget för specialiserade tjänster och varor. Dessutom blir folk mer produktiva på jobbet när matchningen fungerar bättre. Rapporten fokuserar framförallt på hur kollektivtrafiken i Sydsverige kan bli mer tillgänglig genom ökad användarvänlighet.

– Det finns fortfarande glapp och brister som drabbar resenärer när de passerar en länsgräns som innebär att resan blir jobbigare och tar längre tid. Det blir både besvärligare att pendla och företaget får svårare att rekrytera från andra sidan länsgränsen, som i sin tur påverkar företagens arbetsmarknad och matchning säger Gustaf Lorentz, analyschef på Handelskammaren.

Handelskammaren menar att kollektivtrafikbolagen i Sydsverige behöver ha gemensamma:

· Betalningssystem

· Resegarantier

· Reseplanering

· Information

Restiden är viktig för viljan att pendla. 45 minuter enkel resa är en slags magisk gräns för arbetspendlingen. Tar resan längre tid minskar benägenheten att pendla drastiskt. Länsöverskridande trafik är långt ifrån så tidseffektivt som den kunde vara. Gränsöverskridande kollektivtrafik måste bli gränslös.

Hela rapporten finns för nedladdning på Handelskammarens hemsida:http://www.handelskammaren.com/press/rapporter-analyser/