Klenod tillbaka på Stockholms Centralstation

Foto: Jernhusen

Jernhusen har hittat och låtit restaurera den klocka som på 1910-talet fanns på Centralplan framför Centralstationen. Klockan tillverkades på beställning av Statens Järnvägar och placerades på den biljetthall som fanns intill stationen. På 50-talet togs klockan bort från stationsområdet. I samband med den pågående moderniseringen av Centralstationen återförenades idag klockan med stationen.

Klockan har haft flera placeringar på Centralstationen under åren. På 50-talet togs den ner för gott i samband med tunnelbanans byggen och dök sedan upp igen när Postverket invigde den nya postterminalen i Tomteboda, som en gåva från Statens Järnvägar.

- När vi hittade klockan utanför Tomtebodaterminalen kände vi att den måste tillbaka till Centralstationen. En fin gammal klocka av detta slag gör sig bäst där den kan beskådas av många. Den är också en symbol för stationens historia som vi värnar om, säger Magnus Källgren, affärsutvecklare på Jernhusen.

Klockan har under året restaurerats av Cai Zetterström på Z-Metallform. Den har fått ny färg, nytt bladguld och urverket har setts över.

Vid invigningen av klockan passar Jernhusen på att gräva ner en tidskapsel som innehåller information om Centralstationen idag. Kapseln innehåller också lite namn på samtliga som deltagit i grundförstärknings- och moderniseringsprojektet, ritningar och fotografier på stationen idag och från bygget, en text om nuvarande projektet samt en dagsaktuell tidning.

- Om 100 år när man gräver om Centralplan kommer man att hitta vår nutid i form av en tidskapsel. När vi har renoverat och moderniserat stationen har vi uppskattat de roliga saker vi hittat som speglar stations era. Detta vill vi nu också göra för våra framtida generationer., säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.