Gamla Pågatågen kör sin sista tur

Foto: Skånetrafiken

Söndag 8 september på sträckan Helsingborg-Åstorp kör de gamla Pågatågen, med fordonsbeteckningen X11, sina sista turer som Pågatåg i Skåne. Den 9 september, när banan mellan Åstorp och Hässleholm öppnar igen, kommer endast nya Pågatåg (X61) att köra där.

Det blir tåget Nils Holgersson som får äran att köra de sista turerna mellan Åstorp och Helsingborg enligt ordinarie tidtabell. De alla sista två turerna denna dag går från Helsingborg kl. 18.17 i riktning Åstorp, och från Åstorp kl. 19.12 mot Helsingborg.

Pågatågstrafiken fyllde 30 år i januari och efter den 8 september lämnar den första generationens Pågatåg över till nästa generation helt och hållet. Fram till dess är Skånebanan mellan Helsingborg och Hässleholm den enda banan som fått behålla de gamla Pågatågen, detta eftersom de inte har utrustning för att få köra genom Citytunneln. Från den 9 september körs endast nya Pågatåg, X61, i Pågatågstrafik i Skåne. Totalt 51 tåg i dagsläget.

Några X11:or kommer att börja köra i Skåne i december igen, då som Krösatåg mellan Hässleholm och Växjö, där nya stationer öppnar i Ballingslöv, Hästveda, Killeberg, Gemla och Vislanda. Tågen kommer efter hand att uppgraderas och få en bekvämare inredning. Även på sträckorna Jönköping-Nässjö-Alvesta-Växjö och Kalmar-Emmaboda-Karlskrona samt i Norrland kommer X11 att tjänstgöra i fortsättningen.