”Inlandsbanan klarar enbart mindre godsflöden”

Mats Hollander, kommunikationsdirektör på Green Cargo. Foto: Green Cargo

Helgens testkörning med tungt lastat godståg på Inlandsbanan upp till Gällivare, visar att banan enbart klarar en mycket begränsad godstrafik. Detta eftersom banan norr om Arvidsjaur bara kan trafikeras i låg hastighet. Många företag i Norrbotten samt Finland och Norge kommer att få anpassa sig till kraftigt minskade och försenade transporter. Detta enligt ett pressmeddelande från Green Cargo.

- I samarbete med Inlandsbanan och Trafikverket försöker vi få fram så mycket godståg som möjligt via Inlandsbanan men standarden på den norra delen Inlandsbanan är sådan att det blir en mycket drastiskt minskning av godstrafiken denna väg, säger Mats Hollander, kommunikationsdirektör på Green Cargo.

Inlandsbanan har en lägre standard än stambanan och klarar enbart 20 tons axellast, jämfört med andra banor som ofta klarar 25 eller 30 tons axellast. Godstågen får en maxvikt på 1 300 ton och en tåglängd på max 600 meter. Green Cargo och Inlandsbanan körde upp ett tåg under natten till söndagen och ett södergående tåg under söndagen. Natt mot måndag går ett norrgående tåg som beräknas ankomma Gällivare vid måndag lunch. Nästa södergående godståg avgår från Gällivare måndag eftermiddag.

- Det har gått bra att planera om när det gäller lokförare för dessa körningar och att få fram stora diesellok. Men med låg hastighet och lång gångtid blir kapaciteten på Inlandsbanan mycket begränsad, säger Mats Hollander.

Green Cargos kunder informeras om störningen och begränsade möjligheter till trafik omlagd till Inlandsbanan. Green Cargos Kundservice undersöker möjligheter till lastbilstransporter mellan Norrbotten och Umeå, för vidare tågtransport men det är stora godsvolymer som normalt går med tåg i detta stråk så det kommer enbart att lösa ett mindre behov. I nuläget tar Green Cargo inte beställningar på nya icke planerade transportvolymer mellan Norrbotten och södra Sverige.

Trafikverkets prognos för Norra stambanan kan återöppnas efter urspårningen, är fredag 17 maj.