Nu öppnas blå linjen igen

Foto: Christer Wiik

Nu går tunnelbanans blå linje hela vägen in till T-centralen och Kungsträdgården igen. Årets avstängning av den blå tunnelbanelinjen är den sista av tre planerade uppehåll som har gjorts för bygget av Citybanans station Stockholm City.

Trafikverket har sprängt ut en miljon ton berg och en yta stor som fyra fotbollsplaner rakt under blå linjens plattform på T-centralen. Det svåraste har varit att spränga och bygga så nära pågående tunnelbanetrafik och hundratusentals resenärer varje dag. För att minimera alla säkerhetsrisker och hålla byggtempot har blå linjen mellan Rådhuset och Kungsträdgården stängts av mellan slutet av juni och slutet av oktober under de tre åren 2009, 2011 och 2012.

– Men nu är det färdigtsprängt och det här var den tredje och sista avstängningen för Citybanans del. Det känns jättebra att vi har hållit alla tidplaner för avstängningarna och hunnit med att göra alla de arbeten som planerats och att trafiken kan rulla igen, säger Kjell-Åke Averstad, Citybanans projektchef.

Nu återstår det att inreda stationen med bland annat två 250 meter långa plattformar, alla installationer, hissar, rulltrappor och plattformsväggar i glas som ger en bra stationsmiljö.