Kirunas nya järnväg invigd

Foto: Michael Hanisch

Kirunas nya järnväg har nu invigts, mer än ett hundra år sedan den första malmen forslades med järnväg i trakten. LKAB och Trafikverket har efter ett åtta år långt samarbetsprojekt nu byggt färdigt totalt 18 kilometer järnväg.

Invigningsceremonin skedde vid station Kiruna C och en timme senare bjöds allmänheten att åka på den nya järnvägen. Även infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd var på plats.

Tre miljarder kronor var budgeterade till projektet, men slutnotan landade på 2,5 miljarder. - Vi ser när vi har kommit så här långt att det blir billigare än beräknat. Arbetet har flutit på och vi har kunnat stryka många av riskerna, säger Jan Lundgren, projektchef vid LKAB, till Norrländska Socialdemokraten.

Det första spadtaget sattes under hösten 2009 och sedan dess har projektet fortsatt i ett rasande tempo. Utmaningarna har varit många. Till exempel har dammar och anläggningar legat i vägen, som LKAB har blivit tvungna att flytta på. Spåret löper nu väster om gruvberget Kiirunavaara. Det gamla spåret löpte längs den östra sidan. Projektet har varit en viktig milstolpe i samhällsförvandlingen av Kiruna stad.

– Det är ju en fantastisk resa vi har gjort tillsammans med Trafikverket. Ett mycket framgångsrikt projekt som nu är driftsatt. För oss är det den första riktigt stora milstolpen i samhällsomvandlingsprojekten, Jan Lundgren som är chef för LKAB:s projektavdelning, till Sveriges Radio.