Elbrist skapar tågproblem i Skåne

Det skånska järnvägsnätet lider av elbrist vilket tvingar tågen att ibland gå på halvfart. Trafikverket ska nu förstärka elnätet, men det tar ett halvår innan det är klart. Det rapporterar SVT Nyhter.

– Har vi inte en anläggning som fungerar kan vi inte göra ett bra jobb, konstaterar Linus Eriksson, trafikchef på Skånetrafiken.

SVT har tidigare berättat om att de skånska tågen alltmer sällan kommer i tid. Utöver pågående banarbeten mellan Alvesta och Hässleholm är det bristen på el som ställer till problem. När många tåg samtidigt trafikerar vissa sträckor räcker elen helt enkelt inte till.

– Flera dagar och helger nu under maj och juni har vi inte kunnat köra med full kapacitet därför att strömförsörjningen inte fungerar, berättar Linus Eriksson.

Det finns strömförsörjningskällor som kanske inte är i bästa skick eller behöver uppdateras, konstaterar Lennart Andersson, regionchef på Trafikverket. Därför bygger nu Trafikverket tre så kallade omformarstationer som ska förstärka det skånska järnvägselnätet.