Stenpiren Resecentrum prisat

Stenpiren Resecentrum i Göteborg prisas för sin arkitektur. Foto: Eddie Löthman.

Sienapriset är Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitekturprojekt. I år gick priset till Stenpiren Resecentrum i Göteborg. Det meddelar Västtrafik i ett pressutskick. 

Stenpiren Resecentrum prisas med Sienapriset 2017 för ett väl utfört hantverk och för att det bidragit till en utveckling av en tidigare otillgänglig del av staden.

–  Stenpiren Resecentrum är ett viktigt nav för våra kunder som byter mellan spårvagn, buss och båt och en mötesplats för Göteborgarna, säger Stefan Ekman, infrastrukturchef på Västtrafik.

Juryns motivering lyder:
”I Göteborgs fortsatta arbete att göra älven tillgänglig för alla och utveckla stadens rum har det nya resecentrumet vid Stenpiren fått sin tydliga karaktär. Platsens gestaltning möter stadslandskapet och skalan i det stora vattenrummet balanseras med väl avvägda tillägg. En komplex situation har fått ett självklart och enkelt svar och är genomförd ner i minsta detalj.”

Bakom Stenpiren Resecentrum står Sweco Architects och Göteborg Stad. Västtrafik var beställare av byggnaden.
Det är andra gången Stenpiren Resecentrum prisas. Redan under byggtiden belönades Stenpiren Resecentrum med Future Transport Awards.
Stenpiren Resecentrum ligger på Stenpiren utanför Skeppsbroplatsen i Göteborg. Bygget började 2014 och den i februari 2016 stod den nya knutpunkten klar för invigning. Resecentrumet är en del i den nya stadsutvecklingen vid Södra Älvstranden, där en hel stadsdel ska utvecklas med bostäder, verksamheter och mötesplatser. 

Fakta: Sienapriset 
Sienapriset har delats ut av Sveriges Arkitekter sedan 1987 och går till ett nyligen färdigställt verk och dess arkitekt. Priset består av en relief som fästs på projektet. Dessutom får arkitekten en tre dagars studieresa till Siena i Toscana.