Skånetrafiken i danskt samarbete om tågtrafiken över Öresund

Öresundståg vid station Hyllie. Foto: Christer Wiik

Region Skåne har genom Skånetrafiken ett sedan flera år upparbetat samarbete med danska Transport-, Bygnings- og Boligministeriet om tågtrafik mellan Malmö och Köpenhamn. Beslutsprocessen för överenskommelsen om ett utökat samarbete mellan parterna pågår nu på båda sidor Öresund och dagens beslut i Kollektivtrafiknämnden är inledningen för Region Skånes del.

Transportministeriet i Danmark och Skånetrafiken har tillsammans arbetat fram ett förslag till ny överenskommelse om en förenklad och utvecklad trafik mellan länderna som innebär att Region Skåne tar över ansvaret för trafikeringen fram till Köpenhamn H/Österport från december 2021. Skånetrafiken tar också över det praktiska ansvaret för underhåll, kundomhändertagande och trafikutbud.

- Vi ser att vi med ett utökat samarbete kan ge samordnings- och effektivitetsvinster för våra resenärer, som bland annat leder till tydligare trafikinformation. Detta öppnar också upp för att vi kan samla allt underhåll till en operatör i den nya depån som byggs i Hässleholm, säger Stefan Svalö, (S) kollektivtrafiknämndens ordförande.

Det nya uppdraget ska inkluderas i den kommande upphandlingen av trafik- och underhållsuppdraget för Öresundstågstrafiken på svensk sida. Det ekonomiska ansvaret för respektive parts del i trafiksystemet kvarstår.

Trafiken har sedan Öresundsförbindelsen startade utökats och utsträckts i flera omgångar, främst på svensk sida, och fungerar som ett regionalt stomnät av tågtrafik till Helsingborg-Göteborg, Hässleholm-Växjö – Kalmar och Kristianstad-Karlskrona samt till Köpenhamn. Tågtrafiken över Öresundsbron är av stor betydelse för Region Skåne för att möjliggöra en integrerad och attraktiv region för arbete, studier, näringsliv, forskning och kultur.

- Jag är glad över att vi med detta förslag till överenskommelse kan fortsätta utveckla trafiken över bron och nu med ännu större kundfokus. Tågtrafiken är en av de viktigaste förutsättningarna för samverkan och fortsatt utveckling av Öresundsregionen, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.