ISS tar över biljettkontrollen hos Västtrafik

Foto: Newsroom/Jeanette Larsson

Securitas tappar sin kund

För att motverka fuskåkning och öka tryggheten i kollektivtrafiken satsar Västtrafik på utökad biljettkontroll. Antalet resenärer som ska kontrolleras varje år ska fördubblas, från dagens 2,5 miljoner kontroller till 5 miljoner. De allra flesta kontroller ska fortsatt genomföras i Göteborgsområdet, där fuskåkningen bedöms vara som störst eftersom kunder inte behöver visa sin biljett för föraren. Men det blir även fler kontroller för att stötta förare, tågvärdar och däcksmän i övriga regionen.

– Vi är väldigt stolta över det arbete vi har gjort med att sätta kommunikation och dialog i fokus för biljettkontrollen, vilket också syns i de goda betyg kontrollanterna får i kundundersökningar. Nu tar vi nästa steg och inför fler kontroller, något som både kunder och trafikföretag har efterfrågat, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik.

Med start den 1 april 2018 tar ISS över biljettkontrollen. Avtalet tecknas på fem år med möjlighet till två års förlängning. Värdet på avtalet är 70 miljoner kronor per år.