Swedtrain välkomnar Trafikverkets satsningar på järnväg

Foto: Pixabay

Kräver hastigheter upp emot 320 kilometer i timmen

Med anledning av Trafikverkets förslag till nationell plan som presenterades 31 augusti vill Swedtrain, branschföreningen för Svensk järnvägsindustri, välkomna satsningarna som görs på nyinvesteringar och kapacitetsstärkande åtgärder inom järnvägen.

– Satsningarna på mer kapacitet i järnvägen kommer skapa stora samhällsvärden på sikt, säger Pia Lagerlöf, Generalsekreterare för Swedtrain.

Samtidigt menar Swedtrain att Trafikverket är alltför passiva i satsningen på en höghastighetsbana.

– De största nyttorna av ett höghastighetssystem når vi först när hela systemet är i hopbyggt, därför måste politiken fatta beslut om att byggstarta en sammanhållen höghastighetsbana för hastigheter upp emot 320 kilometer i timmen, säger Pia Lagerlöf, Generalsekreterare för Swedtrain.

Sedan över 30 år tillbaka kör flera länder i världen höghastighetståg som varje dag bidrar till regionförstoring och skapar stora miljönyttor. Swedtrain menar att också Sverige måste klara en sådan investering. En investering i en sammanhållen höghastighetsbana kräver såklart stora ekonomiska resurser här och nu, men också i flera år framöver. Samtidigt uppstår nyttorna av investeringen först inom en period av 10-20 år, kostnaderna för investeringen i en höghastighetsbana måste därför bäras av flera generationer än dagens skattekraft.