Finska VR lägger till 45 tågturer i veckan

Tågresandet fortsätter öka i popularitet i Finland. Foto: VR

Järnvägsbolaget VR i Finland förbättrar sina tjänster och lägger till nya tågturer på midsommarveckan från Tammerfors till Österbotten och Uleåborg.

Tidtabellerna runt middagstid mellan Helsingfors och Tammerfors ändras så att tågen stannar även vid de mellanliggande stationerna i Riihimäki, Tavastehus, Toijala och Lempäälä.

Även nattågens tidtabeller ändras för att passa in bättre med flygtrafiken. En ny station öppnas i Härmä, och en del av tågen till Österbotten stannar där i juni–augusti.

Fr.o.m. den 19 juni förbättrar VR tågförbindelserna speciellt i Österbotten. Tågresandet fortsätter öka i popularitet i hela landet: föregående år gjordes totalt 8 procent fler resor inom den kommersiella trafiken och hela 20 procent fler resor från Helsingfors till Seinäjoki.

– Det är fint att människor har hittat tågen. VR gjorde flera stora förändringar förra året: priserna sänktes permanent med 25 procent och restiden förkortades på flera sträckor runt om i Finland samtidigt som verksamheten kunde effektiveras. Vi upprätthåller fortsättningsvis en dialog med kunderna och har tagit fram nya tilläggsturer inom vår kommersiella trafik där det finns en efterfrågan, berättar Maisa Romanainen, direktör för VR:s passagerartrafik.

Tidtabellerna för juni publiceras den 21 april och biljetterna släpps samtidigt. 
Skilda tidtabeller kommer inte att publiceras för sommaren; de publicerade tidtabellerna gäller från den 19 juni till den 9 december 2017. Trafikverket utför som vanligt banarbeten under sommaren. Detta kommer att påverka vissa tidtabeller och medföra att vissa tåg ersätts med bussar. Närmare information om sommarens banarbeten kommer i april.

VR förbättrar även tågtrafikens anpassning till flygtrafiken. Nattågens tidtabeller förbättras både tidigt på morgonen och sent på kvällen för att bättre passa in med avgående flyg. Man kommer enkelt från runt om i landet till flygplatsen med en enda tågbiljett utan tilläggsavgift. Tågbytet sker antingen i Böle eller i Dickursby, varifrån man kommer till flygplatsen via ringbanan. Allt fler reser till flygplatsen med tåg: 2016 gjordes över 300 000 resor inom fjärrtrafiken (+ 220 procent).