Alstom levererar 30 Pågatåg till Skånetrafiken

Foto: Alstom

Alstom har påbörjat leveransen av ytterligare 30 Coradia regionaltåg till Skånetrafiken. Tågen beställdes i början av 2015, och första leveransen sker nu. Enligt avtalet kommer Alstom att leverera 11 tåg fram till maj 2017 och de resterande 19 tågen mellan maj 2018 och januari 2019. Leveransen innebär att Skånetrafiken utökar sin flotta av Coradia Nordic-tåg, mer kända som Pågatågen, till 99 stycken. Antalet resenärer i Skåneregionen har växt stadigt under de senaste åren och förväntas fortsätta växa med ytterligare fem till sex procent per år framåt.

– Leveransen visar att våra kunder uppskattar Coradia-tågens prestanda och att passagerarna är nöjda med den komfort som tågen erbjuder. Med de nya tåg inräknade kommer Skånetrafiken att äga en av de största flottorna av Coradia Nordic-tåg i Sverige och vara en av de största regionala operatörerna i landet. Alstom kommer att stärka sin position som den ledande leverantören av regionaltåg i Sverige, säger Rob Whyte, vd för Alstom i Norden.

De Coradia Nordic-tåg som nu levereras till Skånetrafiken består av fyra vagnar, är 74 meter långa, och har en kapacitet för upp till 510 passagerare. Tågen kommer att köras med en maximal hastighet på 160 kilometer i timmen. Coradia-tågen kännetecknas av modularitet, säkerhet och prestanda. 98 procent av tågets material är återvinningsbart. Tågen är byggda på Alstoms anläggning i Salzgitter i Tyskland.

Sedan 2002 har mer än 270 regionala Coradia-tåg sålts till tågoperatörer i Sverige, inklusive SL, Norrtåg, Västtrafik och Östgötatrafiken. Totalt har mer än 3000 regionaltåg sålts i Europa, och de används för närvarande i Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige och Storbritannien.