Ny snabbtågslinje mellan Köpenhamn och Ringsted

Bygget av en järnvägstunnel för sträckan under Holbaeks motorväg har inletts. Foto: Banedanmark

Den snabbtågssträckan, som Banedanmark nu bygger mellan Köpenhamn och Ringsted via Køge är landets största järnvägsprojekt på senare tid. Den drygt 60 kilometer långa sträckan går igenom 10 kommuner. Sträckan, som möjliggör en massiv arbetsplatspendling från tio kommuner till Köpenhamn, beräknas vara färdig i slutet av 2018.

Avsnittet konstrueras för hastigheter på upp till 250 kilometer i timmen för passagerartåg. Byggarbetet omfattar ett elektrifierat dubbelspår mellan Köpenhamn och Ringsted. Det byggs perronger på New Ellebjerg station för regionala- och fjärrtåg. En helt ny station byggs i Køge Nord, som är ansluten till en ny pendeltågstation. Det blir också en anslutning från Køge Lille Syd till och från Køge och Næstved. Ett ytterligare spår byggs vid Køge Station och vid Ringsteds station förnyas spåren. Dessutom byggs en tunnel för sträckan under Holbaeks motorväg i närheten av staden Hvidovre. 

Den nya linjen Köpenhamn-Ringsted dras genom kommunerna Köpenhamn, Hvidovre, Brøndby Vallensbæk, High-Taastrup, Ishøj, Greve, Solrød, Køge och Ringsted. Sträckan passerar genom tätbefolkade och överbelastade områden, men även historiska och kulturella platser samt fritidsområden.