Våldsamma vattenmassor stänger järnvägen mellan danska Skjern och Herning

Vattenskadorna som uppstått vid Kibæk är väldigt ovanliga. Foto: Banedanmark

Stora mängder regn har förstört banan vid danska Kibæk mellan Skjern och Herning. Vid en vattavrinning spolades jord och skräp bort så att flera meter järnväg förstördes. De inledande undersökningarna visar att orsaken var de enorma mängderna regn, som drog med sig material. Dessa material stoppade vattenavrinningen samtidigt som en damm i en närliggande sjö kollapsade och skickade ytterligare enorma volymer vatten mot järnvägen.

– Arbetet med att utreda händelseförloppet är i full gång, säger områdeschef för Banedanmark Infrastructure, Bianka Saarnak:

– Det som har hänt på Kibæk är våldsamt och väldigt ovanligt. Vi ser mycket allvarligt på det och ska ha undersökt den exakta orsaken till att anläggningen kollapsade. Så sent som 2021 gjorde vi en funktionsbesiktning av den specifika anläggningen och den fungerade som den skulle. Samtidigt jobbar vi med att snabbt återupprätta banan så att tågen kan köras på sträckan igen.

– Det kommer dock att ta tid eftersom det är ett stort byggprojekt Inledningsvis är banan stängd i minst två veckor. Arriva, som kör sträckan, sätter in tågbussar och passagerare uppmanas att kolla tidtabellen. Samtidigt uppmanas medborgarna att inte närma sig platsen, eftersom det kan vara farligt att vara i närheten av det skadade spåret, säger Bianka Saarnak,