Eskilstuna-Läggesta tillfälligt avstängd

Spårsvetsning. Foto: Trafikverket

Den 16- 25 april stänger Trafikverket tillfälligt av järnvägen mellan Läggesta och Eskilstuna, på grund av bygget av dubbelspåret mellan Strängnäs och Härad. Avstängningen sker mellan den 16 april klockan 00.20 och den 25 april klockan 4.30, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Under avstängningen pågår ett intensivt arbete mellan Strängnäs och Härad, på vissa ställen kommer man att arbeta dygnet runt. NCC ska bland annat bygga två skyddsportaler över spåret i Strängnäs, som är till för att kunna bygga den nya bron för Södertäljevägen, och för att kunna bygga Strängnäs resecentrum som kommer att ligga som en bro över järnvägen. Under veckan ska även plattformen förlängas i Strängnäs, bullerplank sättas upp, samt montering av signaler längs den 8,5 kilometer långa sträckan för dubbelspåret.

Sträckan mellan Strängnäs och Härad kommer längre fram bli utbyggd till dubbelspår och beräknas vara klart sommaren 2018, vilket innebär att det blir möjligt att köra tätare turer med bättre punktlighet.

De som bor och jobbar nära byggarbetsplatserna kan komma att störas av buller, sprängningar och transporter, samt att tågresenärer kommer att få längre restider under avstängningen. SJ:s tåg mellan Eskilstuna och Läggesta ersätts med bussar.

– När vi arbetar på eller över spåret måste vi av säkerhetsskäl stänga av all tågtrafik. Avstängningen orsakar tillfälliga besvär för resenärer, men den är nödvändig för att vi ska kunna skapa en bättre situation på lång sikt, säger Per Ahlénius, projektledare på Trafikverket, i pressmeddelandet.

Tågtrafiken kommer även att vara helt inställd mellan den 28–29 maj, 8–14 augusti, 12–20 november och 26–27 november i år.