Spårområdet vid Stockholms Central överdäckas

Foto: Axel Johansson

På en pressvisning på Stockholm Waterfront Congress Centre har  Jernhusen och Stockholms stad presenterat visionen för hur Stockholms Centralstationsområde ska utvecklas. Det planeras för en överdäckning för delar av spårområdet där en ny station kommer vara i fokus.

— Det är en extremt vital plats och för en hållbar tillväxt behövs det en välfungerande infrastruktur. Vi vill skapa förutsättningar så att det ska vara modernt, enkelt och praktiskt att ta sig runt, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

Tanken är att när Citybanan står klar 2017 uppstår ett tidsfönster som möjliggör ett bygge över spåren då det blir färre tåg på bangården. Denna överdäckning är tänkt att ske mellan Vattugatan i söder och Kungsbron i norr. En detaljplansansökan har lämnats in till Stockholms stad.

– Vi är superglada, optimistiska och har en gemensam målbild. Detta är en del av visionen om en långsiktig och hållbar tillväxt, säger Ann Wiberg, Chef Stadsprojekt på Jernhusen.

Visionen är en station som ska möta de krav på effektivitet, tillgänglighet, komfort och service som ställs av framtidens tåg och resenärer. Vad som är tänkt att ske är bland annat längre tåg och längre plattformar.

— Detta är otroligt spännande och en bra illustration av ett Stockholm som växer. Det här kommer innebära nya stråk och också om att återta trygga och trista platser i området. Det brukar sägas att det ”skapas en ny mötesplats” när det byggs men i detta fall skulle jag säga att det är synnerligen sant, säger Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.