Örat mot rälsen

Ministern för högre utbildning Helene Hellmark Knutsson inledningstalar vid den nationella konferensen om kompetens och resurser för järnvägsbranschen i Västerås den 23 maj.

Evenemanget, som arrangeras av Swedish Rail Skills Forum och Järnvägsklustret i Västmanland, lyfter fram lösningar och problemställningar när det gäller talanger och kompetens till järnvägen. Det kommande decenniet går tusentals chefer, tekniker och yrkeskunniga medarbetare inom järnvägen i pension. Samtidigt har den avreglerade branschen stora utmaningar när det gäller rekrytering av nya medarbetare.

Bland övriga talare finns regeringens särskilde järnvägsutredare Gunnar Alexandersson, Trafikverkets utvecklingsstrateg Christer Löfving, Västmanlands landshövding Minoo Akhtarzand och Yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

– Sverige behöver mer hållbara transporter och kommer därför att investera mångmiljardbelopp i järnvägen kommande år, men frågan är om vi har den kompetens och de medarbetare som lär behövas. Här behöver alla goda krafter dra åt rätt håll och den här konferensen är ett viktigt avstamp i det arbetet, säger Christian Schmidt, ordförande i Järnvägsklustret i ett pressmeddelande.