Nu har ID-kontrollerna inletts

Från midnatt i natt så infördes de omdebatterade ID-kontrollerna för tågresenärer som åker från Danmark till Sverige vid Kastrups flygplats. De fler än 8 000 dagliga tågpendlarna måste nu visa ID-handlingar och kan räkna med en betydligt längre restid på sträckan.

34 kontrollstationer har uppförts på Kastrup, vid de fem nedgångarna till tågen mot Sverige. Kontrollstationerna kommer att bemannas av 150 personer från ett inhyrt vaktbolag. Kostnaden för ID-kontrollerna kommer att hamna på runt 9 miljoner danska kronor i månaden och delas mellan Skånetrafiken och danska DSB, , skriver Dagens Nyheter.

Kontrollerna i Hyllie på den svenska sidan kommer att försena tågen. DSB räknar även med ytterligare förseningar på sträckan Köpenhamn – Malmö på grund av kontrollerna. Detta gör att en resa som tidigare tog 35 minuter nu beräknas ta 1 timme och 20 minuter. Tågtätheten på sträckan dras även ner från tiominuters-trafik till tjugominuters-trafik, något som givetvis kommer att påverka pendlarnas resa.