Regeringen ger klartecken för utbyggnaden av södra stambanan i Lund

Om ett år kan utbyggnaden av södra stambanan i Lund börja. Karta: Trafikverket

Regeringen säger ja. Om ett år kan utbyggnaden av södra stambanan i Lund börja. Sedan väntar fyra år av byggstök innan Klostergården får en pågatågsstation. Det rapporterar Sydsvenskan.

— Det är oerhört glädjande att regeringen ger oss rätt, det är en stor pusselbit som kommit på plats, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektledare Trafikverket.

– Sedan hösten 2017 arbetar vi med att bygga fyra spår mellan Flackarp och Arlöv. Att vi nu också har en fastställd järnvägsplan för sträckan Lund-Flackarp, innebär att vi kan samordna projekten och bygga järnvägen mellan Lund och Arlöv i ett svep. Det blir en mer effektiv byggproduktion och vi minskar risken för kostsamma förseningar, säger Jens-Peter Eisenschmidt, Trafikverkets projektledare för järnvägsutbyggnaden mellan Lund och Arlöv.

Järnvägsplanen är en detaljerad beskrivning av anläggningen som ska byggas, men också en beskrivning av hur den ska byggas och hur bygget får påverka omgivningen. Fyra spår ska byggas mellan Ringvägen och Flackarp, norr om Hjärup, och en helt ny station ska byggas vid Klostergården i Lund.