Omstart för nya järnvägen Göteborg–Borås

Omstart för förbindelsen mellan Göteborg och Borås. Foto: Stephan Ray

Nu kan Trafikverket fortsätta planeringen som legat vilande en tid av förbindelsen mellan Göteborg och Borås som legat nere en tid på grund av dröjsmål med finansieringen.

– Det är mycket positivt att vi kan fortsätta arbetet att möjliggöra bättre förbindelser mellan Västsveriges två största städer. Vi pratar om ett av Sveriges största pendlingsstråk där efterfrågan på förbättrade kommunikationer är stor, säger Trafikverkets regiondirektör Jörgen Einarsson.

En ny järnväg mellan Göteborg och Borås och vidare mot Stockholm ger människor möjlighet att resa smidigt, grönt och tryggt samtidigt som det skapar större och delvis nya arbetsmarknadsregioner, fortsätter Jörgen Einarsson.

Nya förutsättningar kräver omtag Hösten 2018 beslutade Trafikverket om förutsättningar för den fortsatta planeringen av hela höghastighetsystemet (Stockholm–Göteborg/Malmö). För Göteborg–Borås är det utpekat att stationer i Mölndal, Landvetter flygplats och Borås är aktuella ur ett nationellt perspektiv. Dessutom har Trafikverket beslutat att järnvägen på denna sträcka ska planerasför 250 kilometer i timmen. Parallellt pågår en dialog med Västra Götalands-regionen och berörda kommuner kring regionala behov och eventuellt ytterligare regionalastationer.

– Sammantaget innebär detta att vi behöver genomföra en ny lokaliseringsutredning för att se om det finns andra möjliga alternativ på korridorer än de som tagits fram tidigare. Målet är självklart att bygga en järnväg som möter både de regionala och nationella behoven av ett robust transportsystem, avslutar Jörgen Einarsson.