Green Cargo lanserar ny effektiv timmervagn

Ny timmervagn är resultatet av ett utvecklingssamarbete med ExTe i Ljusdal. Foto: Green Cargo

Ett nytt avtal med Holmen Skog borgar för Green Cargos investering i marknadens mest effektiva timmervagn. Vagnen som har marknadens största last-area heter Golden Bullet 2.0 och är resultatet av ett utvecklingssamarbete med ExTe i Ljusdal. Holmen Skog blir första kund att använda vagnen för rundvirkestransporter i Sverige.

Green Cargo erbjuder Holmen och rundvirkesmarknaden en dedikerad rundvirkesorganisation med målsättningen att alltid överträffa de mycket efterfrågade behoven av flexibilitet och regularitet. Samarbetet med Holmen sträcker sig långt tillbaka i tiden med transporter av massaved och sågtimmer mellan orter i norra Sverige. Under årens lopp har efterfrågan och volymerna vuxit till den grad att antalet destinationer i systemet ökat kraftigt i antal.

– Tidigare krävde vi lång framförhållning på kundernas beställningar, nu har vi vänt på steken, nu är det virkeskunderna som knappt hinner få fram virke till terminalerna för att vi är så pass snabba säger Johan Roswall, strategisk säljare rundvirke.

Nu förlängs samarbetet med Holmen genom ett helt nytt avtal som också innebär introduktionen av en helt ny timmervagn. Efter utvecklingssamarbete med ExTe i Ljusdal och några särskilt utvalda kunder kan implementeringen av marknadens mest effektiva timmervagn med en last-area på 10,82 kvadratmeter genomföras.

Det finns flera fördelar med Golden Bullet 2.0. Tack vare sin stora lastprofil blir den längdeffektiv då den rymmer mer virke per meter. I kombination med lägre axellast på grund av fler axlar per vagnmeter, blir det mindre slitage på Trafikverkets anläggning.

– De vagnar som kändes nya och innovativa för några år sedan upplevs redan daterade, de bleknar i jämförelse. Det här är den överlägset bästa vagnen vi hanterat, och då har vi testat alla vagntyper på marknaden för att nämna några av kundernas kommentarer vid provlastningar, säger Johan Roswall.

Tack vare vagnens nyutvecklade stakar, som är både mer hållfasta och flexibla så underlättas bland annat lossningen. Vagnens okomplicerade konstruktion förenklar manövrar vid behov av underhåll och reparation. Golden Bullet 2.0 är utvecklad i och för den svenska marknaden och har klarat de norrländska vintertesterna i sträng kyla utan problem.