Green Cargo ser fortsatt stor efterfrågan på järnvägstransporter

Green Cargo ser en ökad efterfrågan trots ett utmanande år. Foto: Greencargo

Green Cargo ser en ökad efterfrågan trots ett utmanande år. Året 2022 har kantats av ett antal globala utmaningar såsom kriget i Ukraina, energikris och inflation. Efterfrågan på järnvägstransporter har dock fortsatt varit stor och företaget ser positivt på järnvägens fortsatta utveckling och potential som en viktig del i transportsystemet.

Under året har järnvägsbranschen utmanats av såväl lokförarbrist som Trafikverkets implementering av ett nytt planeringssystem, MPK (Marknadsanpassad kapacitetsplanering). Det sistnämnda bidrog till sena leveranser av tidtabeller vilket kraftigt försämrade tågoperatörernas planeringsförutsättningar och i förlängningen medförde negativ kundpåverkan. Green Cargo avslutade dock 2022 med nya kundavtal, tillskott i Mb-lokflottan och en nylanserad intermodal strategi för att underlätta för fler kunder att välja järnvägen som en del av transportkedjan.

Omställningen i vårt samhälle går i en rasande takt och det transportberoende näringslivets behov av energieffektiv och kapacitetsstark logistik är viktigare än någonsin. Godstransporter på järnväg är en viktig grund för Sveriges välstånd och konkurrenskraft. Många industrier ställer om för att kunna erbjuda fossilfria produktions- och värdekedjor. Varje ton minskade koldioxidutsläpp är av betydelse och svensk järnväg är en överlägsen logistikkomponent med sitt nästintill obefintliga klimatavtryck. Ett hållbart och väl fungerande godstransportsystem är avgörande för viktiga industriföretag och för Sverige som handelsnation.