Hector Rail satsar på kompetensutveckling

Åsa Nordström, HR-chef på Hector Rail. Foto: Hector Rail

Åsa Nordström började som HR-chef på Hector Rail i augusti, men har redan hunnit lägga upp en plan för de kommande åren: Trots den rådande lokförarbristen ska personalstyrkan växa ytterligare. Nyckeln blir en satsning på kompetensutveckling i kombination med ett attraktivt arbetsgivarerbjudande.

Efter 19 år på Trafikverkets HR-funktion, varav sex år som HR-chef på Färjerederiet, valde Åsa att gå vidare till Hector Rail. Hon blev lockad av möjligheten att vara en del av ett mindre företag med stora ambitioner i en framtidsbransch. För att förbereda tillväxten har hon tillbringat de första månaderna med att sätta sig in i verksamheten och förstå vidden av branschens utmaningar.

– Bristen på lokförare är stor i branschen och därigenom en av våra viktigaste frågor. För att hantera utmaningen behöver vi ta ett helhetsgrepp. Dels ska vi se över vårt arbetsgivarerbjudande med bland annat scheman och anställningsförmåner. Sedan måste vi också bli mer synliga för att attrahera framtida medarbetare Våra befintliga och framtida medarbetare är vår viktigaste resurs säger Åsa Nordström och fortsätter:

– I en dygnet runt-verksamhet består en del arbete av skiftjobb på obekväma tider. Det går inte att komma ifrån, men genom att se över flexibiliteten i arbetstiderna kan mycket underlättas.

Framöver kommer Hector Rail att delta i utbildningsmässor och fortsätta att utveckla sitt LIA-koncept, Lärande i Arbete. Under LIA-perioderna kan de som går på någon av Sveriges lokförarutbildningar komma till Hector Rail för att genomföra den praktiska delen av utbildningen.
– Järnvägsbranschen har en viktig roll att spela i omställningen mot ett grönare samhälle och det känns spännande att få vara med på den resan i ett företag med så stora ambitioner som Hector Rail har.