Ny tågpendel mellan Göteborg och Umeå

Nu får företagen i Umeå en direktlänk till världsmarknaden via APM Terminals Gothenburg. Foto: APM Terminals

Nu får den norrländska industrin ytterligare en hållbar direktlänk till världsmarknaden via det omfattande linjeutbudet hos APM Terminals i Göteborgs hamn. Den helt nya tågpendeln rullar från APM Terminals med slutdestination Umeå hamn.

För ett år sedan initierade First Row Shipping & Logistics järnvägspendeln från Piteå till APM Terminals i Göteborg. Pendeln innebar nya möjligheter för de norrländska exportföretagen och blev snabbt en succé. På ett år växlade kapaciteten upp från en till tre avgångar i veckan och nu utökas erbjudandet med ytterligare en direktförbindelse, den här gången från Umeå hamn.

– Lokal industri i Umeåområdet har visat stort intresse för en lösning likt den vi har till Piteå. Umeå har idag ingen stabil lösning för containerfrakt, så vi fyller ett tomrum i marknaden med en produkt som dessutom är långt mer hållbar än de som finns att tillgå idag, säger Nikolas Rowland, grundare och ägare av First Row Shipping & Logistics.

Pendeln, med kapacitet på 68 TEU, kommer till en början att avgå veckovis från Umeå hamn. I Umeå lastas tåget med containeriserat exportgods, som tre dagar senare befinner sig på ett oceangående fartyg på väg till världsmarknaden.

– Jämfört med en kombinerad lösning av lastbil och feeder från östkusten, sparar det här upplägget en betydande mängd koldioxidutsläpp och minst en vecka i ledtid. Med tanke på hur industrin växer i norra Sverige, är det fantastiskt att kunna vara med och bidra till att erbjuda direktlänkar till både Asien och USA via APM Terminals i Göteborg, säger Nikolas Rowland.