Banedanmark etablerar drift med batteritåg mellan Holstebro och Skjern

Utredningen av laddinfrastruktur för batteridrivna tåg mellan Holstebro och Skjern påbörjas. Foto: Banedanmark

Som en del av den danska Infrastrukturplan 2035 påbörjas nu utredningen av laddinfrastruktur för batteridrivna tåg mellan Holstebro och Skjern. Tågtrafiken mellan Holstebro och Skjern över Vemb kommer framöver att bli grönare. I somras beslutades i och med Infrastrukturplan 2035 politiskt att etablera drift med batteritåg mellan Holstebro och Skjern.

Med Infrastrukturplan 2035 har 100 miljoner danska kronor avsatts för att etablera laddinfrastruktur för sträckan mellan Holstebro och Skjern, så att Midtjyske Jernbaners framtida batteritåg kan köra på sträckan. Först och främst måste en närmare granskning av den nödvändiga laddinfrastrukturen, som beräknas vara etablerad i december 2024, inledas.

– På Banedanmark ser vi fram emot att gå före i att undersöka omfattningen av ny laddinfrastruktur som är nödvändig för drift med batteritåg mellan Holstebro och Skjern, så att vi även kan bidra till grön omställning och batteritåg inom transportområdet i detta område. Det är ett spännande uppdrag som vi ser fram emot att påbörja, säger Thomas Bruun Jessen, områdeschef på Banedanmark.

Midtjyske Jernbaners framtida batteritåg kommer, förutom sträckan mellan Holstebro och Skjern, även att gå på Lemvigbanan. Erfarenheterna av batteritåg på sträckan mellan Holstebro och Skjern kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet med att rulla ut batteritåg på andra sträckor. Som en del av infrastrukturavtalet beslutades också att staten ska bidra till att finansiera inköp av batteritåg som kan köras på den västjyska järnvägen.