Hector Rail banar väg för fler kvinnor inom tågbranschen

Hector Rail arbetar aktivt med att uppmuntra fler kvinnor att söka sig till branschen. Foto: Steffen Haase.

Lisa Lundqvist gick från skolbänken till att bli en av Sveriges få kvinnliga lokförarchefer på bara fem år. Idag banar hon vägen för kvinnor inom en bransch som fortfarande är mansdominerad, men är glad över att se att en förändring är på gång.

– Många blir fortfarande lite förvånande när de inser att Hector Rail har en ung kvinna som lokförarchef. Under de senaste åren har vi blivit fler kvinnor i branschen, men det finns fortfarande en lång väg att gå, säger Lisa Lundqvist, Lokförarchef på Hector Rail.

Som lokförare uppskattade hon självständigheten och det egna ansvaret som kommer med de många ensamma timmarna på järnvägarna. I rollen som chef är jobbet mer administrativt; Lisa säkerställer att den operativa verksamheten i delar av Norrland fungerar genom att leda och stödja 20 förare och instruktörer.

Verksamheten i Luleå består mest av växling där godsvagnar som fraktar olika material eller varor byggs ihop till tåg eller tas isär. Det innebär att, till skillnad från livet som lokförare, att personalen arbetar i lag och bygger gemenskap.

Hector Rail har länge fokuserat på jämställdhet inom verksamheten och arbetat aktivt med att uppmuntra fler kvinnor att söka sig till branschen. Nyligen anställdes den andra kvinnliga lokförarchefen, men inom många andra företag i branschen syns kvinnorna knappt till.