Nybyggd järnvägsstation öppnad på Falster

Ny station i Nørre Alslev på Falster har invigts. Foto: Banedanmark

Ytterligare en milstolpe har nåtts i Banedanmarks bygge av den framtida förbindelsen mellan Ringsted och Femarn. I framtiden, när passagerare kliver ombord på tåget i Nørre Alslev på Nordfalster, gör man det från en nybyggd station.

Som ett led i den kommande förbindelsen mellan Ringsted och Femarn har Banedanmark uppgraderat både spår och stationer så att tågen kan köras både effektivare och oftare i framtiden.

– Den framtida förbindelsen mellan Ringsted och Femarn kommer att utgöra Danmarks nya korridor till Europa, på vilken de nya, klimatvänliga elektriska tågen kommer att köras. Anslutningen spelar en viktig roll i den gröna övergången, eftersom den ger en möjlighet att få både passagerare och gods på räls. Därför är jag glad att Banedanmark nu har nått målet om ytterligare en milstolpe i det stora projektet, och att Nørre Alslev Station är redo för passagerare, säger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Den nya förbindelsen mellan Ringsted och Femarn kommer ett antal stationer och den cirka 120 kilometer långa sträckan att få en betydande uppgradering. Linjen får uträtade kurvor vilket gör att tågen kan köra ännu snabbare än idag. Dessutom kommer banan att vara utrustad med dubbelspår, så att fler tåg också kan köra mellan Ringsted och Femarn.

– Med den kommande Femarn-förbindelsen kommer passagerare i Nørre Alslev att ha snabbare förbindelser till de större städerna, och detta kommer att bidra till att skapa ännu bättre möjligheter för tillväxt och utveckling i området. Den nya stationen kommer också att göra det mer attraktivt för fler att resa med tåg, och därför är jag glad att den nu är klar och att den är utrustad för framtiden, säger borgmästaren i Guldborgsunds kommun John Brædder (G).

Själva stationen i Nørre Alslev har uppgraderats med nya, högre plattformar och dessutom har stationen utrustats med nya bullerbarriärer, hissar och skyddsrum. I slutet av året kommer också det nya signalsystemet att tas i bruk vilket under de kommande åren kommer att skapa fler tåg i tid och färre förseningar.

– Vi är i full gång med att göra banan klar för de nya elektrifierade tågen. I december tar vi det nya signalsystemet i bruk mellan Mogenstrup och Nykøbing Falster, och samtidigt kommer vi att elektrifiera sektionen. Med uppgraderingen av banan får tågen under de kommande åren möjlighet att köra både snabbare och oftare på banan. Därför är det riktigt goda nyheter att vi nu kan ge passagerarna i Nørre Alslev en ny och vacker station, som är redo att ingå i den framtida trafikkorridoren mellan Ringsted och Femarn, säger vice vd för Banedanmark Peter Jonasson.