Uppgraderingen av järnvägen mellan Ringsted och Nykøbing Falster klar under året

Nu lägger Banedanmark sista handen på elektrifieringen av linjen mellan Ringsted och Næstved. Foto: Banedanmark

Banedanmark räknar med att slutföra uppgraderingen av järnvägen mellan Ringsted och Nykøbing Falster i slutet av året. Uppgraderingen innebär bland annat att klimatvänliga elektriska tåg kan användas på hela sträckan mellan Köpenhamn och Næstved.

Innan den kommande Fehmarnbeltunneln öppnas uppgraderar Banedanmark järnvägen mellan Ringsted och Rødby. Uppgraderingen av de cirka Det 120 kilometer långa avsnittet kommer att säkerställa att järnvägen har önskad kapacitet i framtiden.

Förra året uppgraderade Banedanmark avsnittet mellan Ringsted och Næstved, där bland annat. spåren renoverades och kurvorna rätades ut så att tågen kunde gå snabbare. Och just nu lägger Banedanmark sista handen på elektrifieringen av linjen, så att den senare i år är redo för framtidens gröna elektriska tåg. I december kommer Banedanmark också börja använda ett nytt dubbelspår mellan Orehoved och Nykøbing Falster.

Dubbelspåret, tillsammans med ett helt nytt signalsystem, ger större kapacitet och möjlighet till snabbare tåg på linjen. Säkerhetssystem vid Næstved kommer att tas i drift på sensommaren

– Det mesta av arbetet har gått enligt plan. Uppgraderingen av det gamla säkerhetssystemet vid Næstved Station har dock tagit längre tid än planerat, säger Klaus S. Jørgensen, projektledare vid Ringsted Fehmarn-banan,

– Tyvärr har arbetet med att förbereda den gamla tekniken för framtiden varit mer komplicerat än väntat och det har därför varit nödvändigt att skjuta upp idrifttagningen till sensommaren. Järnvägssäkerhetssystemet är en viktig del av järnvägssäkerheten. Vi tar därför inte det uppgraderade säkerhetssystemet i bruk förrän vi är helt säkra på att det uppfyller säkerhetskraven.

Förbättringar av Sydbanen beräknas vara klara i slutet av 2021. Trots utmaningarna med säkerhetssystemet är Klaus S. Jørgensen glad över att det övergripande schemat för den första fasen av banan Ringsted-Fehmarn går enligt plan.

– I grund och botten ändras inte vårt övergripande schema för uppgraderingarna mellan Ringsted och Nykøbing F. Vi förväntar oss att vara redo för införandet av elektriska tåg mellan Ringsted och Næstved i slutet av 2021.