Spanien investerar 1,5 miljarder euro för flytt av gods till järnväg

Endast 4 procent av godset går på järnväg i Spanien. Arkivbild

Spaniens Ministerium för transport, rörlighet och stadsagenda, Mitma, kommer att investera cirka 1,5 miljarder euro för att ta itu med logistikrevolutionen och flytten av gods till järnväg i Spanien. Mätt i tonkilometer transporteras bara 4 procent av godset på järnväg i Spanien. Strategin ingår i Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, PRTR .

– Det är ett ambitiöst mål men jag tycker att det är realistiskt. Det har gjorts försök tidigare men nu är det dags att få något att hända, säger Sergio Vázquez Torrón, generalsekreterare för infrastruktur, under affärskonferensen för transport, mobilitet och logistik anordnad av tidningen elEconomista.

Vázquez specificerade att av de 1,5 miljarder euro kommer nästan 1 miljard att användas för att öka effektiviteten i transport- och distributionssystemet genom att främja intermodalitet och modernisera och förbättra distributionshubbar, med fokus på järnvägssystemet som dominerande roll .

222 miljoner euro att investeras i utvecklingen av järnvägsinfrastrukturen i fyra strategiska terminaler under de kommande åren. Terminalerna är Vicálvaro i Madrid, La Llagosta i Barcelona, Fuente de San Luis i Valencia och Júndiz i Álava.

Som en del av strategin finns det också ett åtagande om intermodalitet i hamnar. Genom att investera 403 miljoner euro ska intermodalitet i hamnar förbättras så att de kan anslutas till transportnätet och de viktigaste europeiska järnvägskorridorerna. Mer än 500 miljoner euro läggs till dessa projekt genom olika finansieringsprogram för hållbar och digital transport, inklusive 365 miljoner euro för järnvägarna. 

– Vi vill fortsätta växa, men vi måste göra detta på ett mer effektivt sätt och framför allt respektera våra klimatmål. Ministeriets engagemang för dialog och nära samarbete med företag inom sektorn är total, säger Vázquez, som också erinrade om att transportsektorn måste ta itu med last mile-utmaningen med hållbara och effektiva lösningar.