Munskyddsplikt införs inom Helsingfors kollektivtrafik och på när-och fjärrtåg

Tvånget att bära munskydd i Finland gäller på bussar, spårvagnar, metro, lokaltåg och färjor. HRT:s område omfattar Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Kyrkslätt, Kervo, Sibbo, Tusby och Sjundeå. Foto: VR

På grund av epidemiläget i Finland blir det obligatoriskt för den som åker kollektivt i huvudstadsregionen att ha munskydd på sig.

– I det här skedet är det säkert det bästa alternativet, säger Sami Hulkkonen, expert på säkerhet på Helsingforsregionens trafik (HRT).

Nyligen gick VR in för tvång på munskydd på sina när- och fjärrtåg. Enligt Huikkonen bidrog VR:s beslut till att man på HRT blivit ännu mer övertygad om att ett tvång behövs.

De nya reglerna införs på lördag den 13 mars.

Hittills har i medeltal 82 procent av HRT:s passagerare använt munskydd. Hulkkonen berättar att det är biljettkontrollanterna som samlar in informationen.

– Siffrorna varierar beroende på dag och tid på dygnet. Det har rört sig mellan 70 och 90 procent, säger han.

HRT har dock inga planer på att hindra folk utan munskydd att stiga på eller att avlägsna någon. Avsaknaden av konsekvenser har dock betecknats av vissa ledande personer inom hälsovården, som kontraproduktivt och inkonsekvent.

– Vilken roll personalen i trafiken kommer att spela ska ännu preciseras.

Barn får åka utan mask fram tills de fyllt 13 år. Personer som på grund av sin hälsa inte kan bära munskydd behöver inte följa de nya reglerna.