Nytt signalsystem rullas ut mellan danska Langå, Struer och Holstebro

Banedanmark håller på att ersätta signalerna på sträckan mellan Langå, Struer och Holstebro med ett nytt digitalt signalsystem som flyttar signalerna bort från järnvägenoch in i tåghytten. Det ger färre signalfel och fler tåg i tid. Det nya signalsystemet har tagits i bruk är tredje steget av utrullningen. Nu fortsätter arbetet med den fjärde etappen mellan Højslev och Viborg.

– Vi har lagt otroligt mycket ansträngningar för att komma hit. Detta arbete har föregåtts av en stor insats, inklusive design och utveckling av systemet, som i mycket större utsträckning baseras på data och digitala funktioner. Därför är vi glada att vi nu har avslutat de tre första etapperna, där vi har tagit de nya signalerna i bruk på den västra delen av sträckan och vi ser fram emot att fortsätta på nästa etapp mellan Højslev och Viborg, säger Thilde Restofte Pedersen, programdirektör i Banedanmark.

De nya IT-baserade signalerna har färre fysiska komponenter än de gamla signalerna. Utbyggnaden av de nya signalerna mellan Langå, Struer och Holstebro omfattar därför inte bara den fysiska installationen i banan utan också en hel del tidigare arbete med både mjukvaruutveckling, tester och omfattande säkerhetsarbete.