Västtrafik testkör sina nya tåg

Nu börjar Västtrafiks nya tåg, ZEFIRO Express, ta form i Tyskland. Det första tåget börjar testköras nu i veckan. Foto: Bombardier Transportation

Nu i veckan rullar det första av Västtrafiks 45 nya snabbtåg ut på testbana i Tyskland. Ett omfattande testprogram ska säkerställa att tågen är funktionella och säkra. Om ett år kommer de första tågen till Sverige för att vintertestas i det svenska järnvägsnätet.

I september anlände de tre första tågen, av totalt 45, till Bombardiers testanläggning i Hennigsdorf i Tyskland efter att ha tillverkats i Kina. Nu är det första tåget slutmonterat och ska börja testköras i ett specialbyggt testspår. Testerna äger rum i Hennigsdorf under de närmaste veckorna.

– Nu ska vi säkerställa att tågen fungerar som de ska och att alla system och all utrustning ombord är funktionella och säkra. Det är viktigt att tågen lever upp till våra höga krav på säkerhet och effektivitet, säger Jarl Samuelsson, affärsenhetschef på Västtrafik.

Testprogrammet omfattar allt från framdrivnings- och kontrollsystem till hjul, bromssystem, automatiska dörrar och informationssystem. Tåget är planerat att levereras till Sverige i slutet av nästa år där det kommer att genomgå ytterligare tester i det svenska järnvägsnätet innan det börjar köra med Västtrafiks resenärer ombord.

– Tågen ska bland annat vinterköras uppe i Norrland så att de klarar av vårt tuffa nordiska klimat som vi har köpt dem för, säger Jarl Samuelsson.

Tågen byggs och designas med både resenärers och tågpersonals krav och önskemål i åtanke. Det blir bland annat stora flexibla ytor för rullstolar, rullatorer, barnvagnar och cyklar. Tågen utrustas redan från början med wifi. I framtiden ska tågresorna både bli fler och gå snabbare i Västra Götalandsregionen. Satsningen på de nya tågen är en del i Västtrafiks långsiktiga mål att öka antalet tågresor till 130 000 resor per dag år 2035.