Kollektivtrafiken i Finland får ytterligare 111 miljoner euro coronastöd

VR-tåg gör uppehåll i Seinäjoki. Regeringen i finland beviljar 100 miljoner euro i tilläggsstöd till kollektivtrafiken och 11 miljoner euro till VR:s upphandlade trafik. Foto: VR

Regeringen i Finland har enats om en sjunde tilläggsbudget för 2020. Regeringen föreslår tilläggsfinansiering för kommunikationsministeriets förvaltningsområde i syfte att stödja särskilt den offentliga persontrafiken och persontågstrafiken.

För köp av tjänster inom persontågstrafiken föreslås ett tilläggsanslag på 11 miljoner euro på grund av coronavirusläget.

Under rubriken för köp och utvecklande av tjänster inom den offentliga persontrafiken föreslås ett tillägg på 100 miljoner euro för att stimulera och utveckla verksamheten på ett hållbart sätt.

Det nya stödet möjliggör att kollektivtrafiken kan fortsätta smidigt i coronavirusläget. Tryggandet av servicenivån och utvecklingsåtgärderna i kollektivtrafiken stöder målet om klimatneutralitet och minskningen av utsläppen från trafiken.

Med tilläggsfinansieringen upprätthålls servicenivån inom den offentligt upphandlade persontågstrafiken. 

- Coronavirusläget har drabbat kollektivtrafiken hårt. Därför anvisar regeringen 100 miljoner euro i tilläggsstöd till kollektivtrafiken och 11 miljoner euro till VR:s upphandlade trafik. I början av sommaren beslutade vi om ett kollektivtrafikstöd på 100 miljoner euro som har delats till städerna, konstaterar kommunikationsminister Timo Harakka.

- Kollektivtrafiken i städerna, närings-, trafik- och miljöcentralernas busstrafik i glesbygdsområden samt den upphandlade trafik som VR tillhandahåller på små orter är viktiga med tanke på jämlikheten mellan medborgarna. Dessa måste tryggas. Människor måste kunna ta sig till jobbet och hobbyer samt kunna träffa vänner och släktingar även under exceptionella omständigheter, säger minister Harakka.

- Tilläggsstöden till kollektivtrafiken stärker klimatstimulansen, en hållbar ekonomi och sysselsättningen. Vi gör vårt bästa för att en tillräckligt omfattande och förmånlig kollektivtrafik är ett bra alternativ för möjligast många, framhåller minister Harakka.