ÖBB sätter in Alstoms vätgaståg i passagerartrafik

Alstoms vätgaståg med ÖBB:s färger. Foto: Alstom

Fram till slutet av november kommer ett vätgaståg för första gången att gå i passagerartrafik för det österrikiska federala järnvägsbolaget ÖBB. 

- Därmed inleds en ny era för passagerartåg, skriver Alstom i ett pressmeddelande.

Coradia iLint, som byggs av Alstom i Salzgitter, Tyskland, använder  bränsleceller, som är placerade på tåget. Bränslecerllerna omvandlar väte och syre till elektricitet, och därmed minskar utsläppen till noll.

Efter lyckad provdrift i norra Tyskland under åren 2018-2020 kommer vätgaståget Coradia iLint nu att testas i Österrike under tre månader och transportera passagerare på geografiskt omväxlande rutter.

– När vårt innovativa tåg Coradia iLint nu tas i passagerartrafik för ÖBB har tåget nått nästa milstolpe, sa Dr. Jörg Nikutta, Alstoms VD i Tyskland och Österrike vid lanseringseventet i Wien.

– Tågets utsläppsfria drivteknik är ett klimatvänligt alternativ till konventionella dieseltåg, speciellt på linjer som inte är elektrifierade. Jag är särskilt glad över att ÖBB, som är en stark och långvarig samarbetspartner på den europeiska mobilitetsmarknaden, är övertygad om vår teknik och dess fördelar.

– Vi ser oss själva tydligt som pionjärer när det gäller att testa vätgasteknik på järnväg. Som det största klimatmedvetna företaget i Österrike formar vi aktivt framtidens mobilitet med tekniska alternativ, betonade Andreas Matthä, VD för ÖBB-Holding AG i samband med premiären för vätgaståget.

De lyckade testerna av Alstoms bränslecellståg startade i september 2018 då två tåg började gå i passagerartrafik i delstaten Niedersachsen i Tyskland. 1,5 år av tester och mer än 180 000 kilometer har sedan banat väg för leverans av 14 nya tåg i början 2022. Nu ska österrikiska ÖBB testa Coradia  på regionala järnvägslinjer i landets södra delar, där de skulle kunna ersätta dieseltåg. Passagerarna kan se fram emot ett tyst tåg med en toppfart på 140 km/h och noll utsläpp.

Coradia iLint är det första passagerartåget i världen som drivs av en vätgasbränslecell, som genererar elektrisk energi för framdrivning. Tåget är helt utsläppsfritt, tyst och släpper endast ut ånga och vatten. Coradia iLint kännetecknas av ett flertal innovationer: ren energiomvandling, flexibel energilagring i batterier och intelligent hantering av drivkraft och tillgänglig energi. Tåget är utformat speciellt för användning på icke-elektrifierade linjer och är ett hållbart transportalternativ med bibehållen hög prestandanivå.

Alstom har redan sålt 41 av de vätgasdrivna tågen i Tyskland. Andra länder, som Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Italien är också intresserade av tekniken. Alstom är ledande inom utsläppsfri mobilitet och den enda tillverkaren som kan erbjuda sina kunder hela spektrat av utsläppsfria drivmedel, från elektricitet till batteri- och vätgasbränsleceller.