Stadler presenterade nya Mika Flirt

Stadlers nya Mika Flirt. Tågen kommer att utrustas med Stadlers Guardia ETCS nivå 2-system, den första större implementeringen av systemet i Schweiz. Foto: BLS AG

Det första av 58 nya regionaltåg av typ Mika Flirt, som har beställts av den schweiziska järnvägsoperatören BLS, presenterades nyligen av tillverkaren av rullande materiel Stadler vid företagets fabrik i Erlen, Schweiz.

Tågen kommer att levereras under en femårsperiod mellan 2021 och 2026. De består av 30 regionala express-tåg och 28 S-Bahn-tåg för urbana centra.

Den första kontingenten av nya tåg kommer från början att användas på linjen mellan Bern, Neuchâtel och La Chaux-de-Fonds från och med 2021.

De 105 meter långa EMU-enheterna med sex vagnar har två toaletter, en för funktionshindrade personer, ett område med självbetjäning (kaféautomat) och eluttag i både första och andra klassens vagnar.

Tågen kommer att utrustas med Stadlers Guardia ETCS nivå 2-system, den första större implementeringen av systemet i Schweiz.

Guardia hanterar all hård- och mjukvara som har installerats i tåget , och visar position, hastighet och annan information som föraren behöver, samtidigt som denna information överförs till kontrollcentret.