Alstom, Constructora San José och Indra gör spanska tunnlar säkrare

Pajarestunneln. Konsortiet kommer att tillhandahålla säkerhets- och skyddssystem i tunneln, inklusive ventilations- och brandsläckningssystem, branddörrar, nödradio och gasdetekteringssystem. Foto: ADIF

Ett konsortium som består av Indra (35 procent), Alstom (35 procent) och Constructora San José (30 procent) tecknade nyligen ett kontrakt med den spanska infrastrukturförvaltaren Adif på 64,3 miljoner euro om upprustning av 12 tunnlar på höghastighetslinjen "variant de Pajares" med nya säkerhetssystem.

Den 49 kilometer långa bansträckan "Variant de Pajares" förbinder kommunerna La Robla (regionen León) och Pola de Lena (Asturien). Sträckan är en del av den framtida höghastighetslinjen från Madrid till Asturien, vilket avsevärt kommer att förbättra järnvägsförbindelsen mellan Madrid och norra Spanien.

Projektet inkluderar en 25 kilometer lång tunnel med två rör (den näst längsta i Spanien) och gör det möjligt för tåg att färdas tvärs i genom bergskedjan Cordillera i Cantabrien med hög hastighet.

Konsortiet kommer att tillhandahålla säkerhets- och skyddssystem för tunnlarna, inklusive ventilations- och brandsläckningssystem, branddörrar, nödradio och gasdetekteringssystem.

Alstom kommer också att installera strömförsörjningssystemet och integrera det med kundens fjärrkontroll och datainsamlingssystem (SCADA).

Alstom- och Indra-teamet har många års erfarenhet av denna typ av projekt inom det spanska järnvägsnätet. I synnerhet har båda företagen redan utrustat och underhållit 32 tunnlars elektromekaniska system på rutten Ourense - Santiago och i 4 tunnlar på höghastighetssträckan Madrid - Valladolid, inklusive Guadarramatunneln (den längsta i Spanien).

Alstom och Indra installerade också gemensamt säkerhetsteknik för tunnlarna på höghastighetslinjen som ansluter Antequera med Granada.