Förlängningen av Dubais Metro Route 2020 öppnades för trafik

Ett styck av Dubais nya tunnelbaneförlängning. Foto: Alstom

Officiella invigningen av Dubais Metro Route 2020, som bedrivs av kollektivtrafikmyndigheten RTA ägde rum den 7 juli 2020.

I detta evenemang deltog Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice president och premiärminister i Förenade Arabemiraten och ledare för Emiratet i Dubai och Alstoms VD Henri Poupart-Lafarge, och ExpoLink-konsortiets förvaltning via en videokonferens.

- Nu startar vi transporterna av 125 000 passagerare per dag med hjälp av 50 tåg via sju stationer. drygt 12 000 ingenjörer och tekniker har utfört 80 miljoner arbetstimmar, sade Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum i sitt invigningstal.

Bygget av den nya linjen, som startade i juli 2016,  genomfördes av Expolink-konsortiet, bestående av Alstom som ledande partner och företagen Acciona och Gülermak.

Linjen som är 15 kilometer lång, byggdes 11,8 kilometer ovan jord och 3,2 kilometer under jorden och har en omstigningsstation vid den befintliga röda linjen. Tunnelbanelinjens förlängning har sju stationer, inklusive Jabel Ali-stationen och tunnelbanestationen vid World Exhibition Center. Projektets kostnader uppgår till 2,6 miljarder euro.

Som en del av konsortiet ansvarade Alstom för integrationen av hela underjordiska tunnelsystemet inklusive de 50 Metropolis-tågen som byggdes på Alstoms fabrik i Katowice, i Polen.

Alstom installerade även elförsörjnings- och kommunikationssystemet, signaleringen, stationernas automatiska biljettkontrollsystem, skenorna, plattformsdörrarna och Alstom försäkrade äver tre års garanti för hela systemet.

Dessutom ansvarade Alstom för förbättringen av den befintliga tunnelbanelinjen genom modernisering av strömförsörjningen, signalsystemen samt olika kommunikationssystem och spår.

Tågen är 85,5 meter långa och består av fem vagnar. Var och en av vagnarna kommer att kunna transportera upp till 696 passagerare (4 passagerare per m2).

På grund av vagnarnas breda korridorer, dörrar och fönster och de tre specifika områdena för klasserna; guld, silver och familj, erbjuder tågen, enligt tillverkaren, en utmärkt passagerarupplevelse.

Tåget är utrustat med ett komplett elektriskt bromssystem, LED-belysning och andra innovationer som sänker energiförbrukningen.