Fullt tryck i modernisering av det danska järnvägsnätet

Stora spårarbeten pågår i Danmark under sommaren. Foto: Banedanmark

2020 är ett år där stora delar av Danmark kommer att präglas av spårarbete, och detta gäller särskilt på Jylland, där den centrala sträckan mellan Fredericia och Brønderslev där flera stora spårarbeten kommer att genomföras under sommaren. Särskilt under senare halvan av juli kommer aktiviteterna att öka. Under en period kommer tågtrafiken mellan Vejle och Aarhus att stängas av och likaså mellan Hobro och Brønderslev.

Lars Blædel Riemann, områdeschef i Banedanmark, kommenterar:

”Vi tittar bra över sommaren, där vi både renoverar spår och lyser på flera ställen, förbereder kursen för elektrifieringen och samtidigt arbetar med byggandet av den nya banan till Aalborg flygplats. Alla projekt som ger den centrala Jyllands järnvägen ett stort uppsving ”.

"Det händer mycket på fältet under i år, och det är ett stort pussel att få alla bitarna att passa in så att vi kan använda den tid vi har så bra som möjligt," säger Lars Blædel Riemann.

De två sträckorna på Jylland som Banedanmark kommer att arbeta med i sommar är goda exempel på hur linjerna måste förberedas för elektrifiering. Dessutom måste spåren renoveras och uppgraderas mellan Hobro och Aalborg. Arbetet blir därför tidsstyrt och organiserat, så att Banedanmark arbetar med flera olika projekt på samma spår samtidigt. På det här sättet får man ut mesta möjliga av de planerade avspärrningarna och man undviker att utsätta passagerarna för uppehållen mer än vad som är nödvändigt.