Tysk järnvägsallians utarbetar ett ekonomiskt räddningspaket för DB

Tysklands transportminister, Andreas Scheuer, i mitten, VD:n för DB, Richard Lutz, den preliminära ordföranden i järnvägs- och transportunionen (EVG) till vänster, Klaus-Dieter Hommel tillkännager bildandet av järnvägsalliansen. Foto: Tysklands Transportministerium

Den tyska federala regeringen, Deutsche Bahn (DB) och järnvägsunionen EVG har bildat en "järnvägsallians" för att komma överens om ett ekonomiskt räddningspaket för DB i coronaviruspandemins kölvatten.

Avtalet tillkännagavs nyligen av den federala transportministern, Andreas Scheuer, VD:n för DB, Richard Lutz, den preliminära ordföranden i järnvägs- och transportunionen (EVG), Klaus-Dieter Hommel och DB Groups arbetsrådsledamot Jens Schwarz.

Syftet är att hantera de ekonomiska och sociala konsekvenserna av coronavirus-pandemin hos DB så att DB:s Strong Rail-strategi och tillhörande expansions- och moderniseringsprogram samt rekrytering och utbildning kan fortsätta.

- Detta ger de anställda nödvändig säkerhet och stabilitet när det gäller deras jobb och anställningsmöjligheter, säger partnerna.

DB står inför ett enormt inkomstbortfall och en ökad kostnadsbelastning på mellan 11 och 13,5 miljarder euro. Enligt avtalet kommer DB att täcka hälften av detta belopp genom att sänka kostnaderna, vilket kan ge besparingar mellan 4 och 5 miljarder euro.

Dessutom kommer DB:s Group Management Board inte att erhålla några bonusutbetalningar under 2020, vilket ger ytterligare besparingar på flera miljarder euro.