Tammerfors spårväg har tilldelats designutmärkelsen Fennia Award 20

Tammerfors spårvagnar är designade och tillverkade av Škoda Transtech vid dess Otanmäki-fabrik i Kajana. Illustration: Tampereen Raitiotie OY

Tammerfors nya spårväg (Tampereen Ratikka) har erhållit första pris och hedersomnämnande i designtävlingen Fennia Award 20.

Fennia-priset är en av Finlands viktigaste designtävlingar. Tävlingen belönar företag och organisationer som använder design på ett strategiskt sätt i sin verksamhet.

Spårvagnsoperatören heter Tampereen Ratikka på finska. De prisbelönade spårvagnarna har anpassats på Transtechs Artics senaste modell som är speciellt motståndskraftig och lämplig för persontrafik under nordeuropeiska förhållanden. Idis Design Oy ansvarar för designen av vagnarna.

- Utmärkelsen är resultatet av ett effektivt samarbete mellan design- och teknikgruppen och förmågan att involvera planerare och operatörer i Tammerfors när det gäller valet av vagnslösningar. Det är fantastiskt att vår gemensamma insats erkänns, säger Ali Huttunen, ansvarig för vagnparken inom staden kollektivtrafikoperator Tampereen Raitiotie Oy.

Särskild uppmärksamhet har ägnats åt säkerhet, hållbarhet och enkelt underhåll. Vagnmaterialet är nästan till 100 procent återvinningsbart. Vagnens planerade livslängd är 30 år.