Kapaciteten på Toulouse tunnelbanelinje A utökas

Tåg på väg längs Toulouse metrolinje A. Foto: Tisseó

Toulouse transportmyndighet Tisséo har börjat bedriva verksamheten i staden tunnelbana med högre kapacitet på linje A efter införandet av projektet ”Min linje A i XXL”. Syftet är att öka kapaciteten från 220 000 passagerare per dag till 400 000.

Tunnelbanetågens längd har fördubblats från 26 till 52 meter. Servicen bedrivs nu med fyrvagnståg med kapacitet för 320 passagerare i stället för tvåvagnssätt Målet är att så småningom arbeta med 75 sekunders turtäthet under trafiktoppar för att minska väntetiderna och förbättra passagerarupplevelsen.

Siemens tilldelades ett kontrakt på 66 miljoner euro för uppgradering av den 12,3 kilometer långa förarlösa linjen från Blama-Gramont till Basso-Cambo i januari 2016.

Leverantören tog hand om den övergripande systemintegrationen för projektet, inklusive konstruktion, mjukvaruutveckling och modifieringar av VAL-automatiseringssystemet som hade utvecklats av Matra, som nu är en del av Siemens. VAL-systemet inkluderar rullande materiel, automatiseringssystem, spår, plattformsskärmsdörrar, nätverk, automatisk övervakning och central kontrollstation i Basso-Cambo.

Projektet avslutades efter drygt 1000 nätter, med team på cirka 50 anställda som arbetade från midnatt till 04.00 för att modifiera systemet.

- Som en av Frankrikes snabbast växande städer behöver Toulouse ett transportsystem som garanterar tillgänglighet och som kan bidra till en bra passagerarupplevelse, säger VD för Siemens Mobility, Sabrina Soussan.

​​​​​​​- Vår VAL-lösning kommer att hjälpa staden att uppnå dessa mål genom att fördubbla kapaciteten på linje A för såväl dagliga pendlare som för besökare."