Fler döda på spåren under 2019

2019 omkom 112 personer i svensk spårtrafik. Arkivbild

2019 omkom 112 personer i svensk spårtrafik. Detta är en ökning med 15 omkomna jämfört med 2018. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik. Under 2019 omkom 102 personer på järnväg och 10 personer i tunnelbana. Ingen person har omkommit i spårvagnsolyckor under året.

I de preliminära siffrorna ingår självmord, vilket innebär att ovanstående uppgifter kan komma att ändras i den fastställda statistiken. Historiskt utgörs majoriteten av dödsfallen inom spårtrafik av självmord, vilket troligen också är fallet för 2019.

– Spårspring, plankorsningar och självmord är tre riskområden när det gäller dödsfall i spårtrafiken. Vi vet inte än om ökningen av dödsfall för 2019 beror på självmord eller olyckor, men vi ser det som viktigt att infrastrukturförvaltare fortsätter med sina preventiva åtgärder, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen.

Att åka tåg i Sverige är säkert. Ingen passagerare har omkommit sedan 2010.

Anställda som arbetar i spår eller ombord på tåg riskerar att råka ut för allvarliga olyckor. Under 2019 har två personer omkommit i spårtrafikolyckor.

– Det är mycket olyckligt, ingen ska behöva dö i sitt arbete. Under året har vi utfört riktade tillsyner för att kontrollera hur järnvägsföretag hanterar riskerna för sin personal. Vi ser att detta arbete behöver fortsätta under 2020, säger Jonas Bjelfvenstam.