Bandelen Jörn-Arvidsjaur kan bli fullskalig testanläggning för järnväg

Järnvägsoperatörer i Europa får en fullskalig testanläggning för järnväg. Foto: Region Västerbotten

– Trafikverket är i färd att fatta beslut gällande testverksamhet på bandelen Jörn-Arvidsjaur. Detta bör landa i ett positivt beslut, anser regionrådet Rickard Carstedt (S), ordförande i Regionala Utvecklingsnämnden, Region Västerbotten.

Region Västerbotten har på olika sätt gett sitt stöd till att utveckla ett koncept för testbanan Jörn-Arvidsjaur, och motiven för detta är flera.

– Det är mycket positivt för olika järnvägsoperatörer i Europa att en fullskalig testanläggning för järnväg utvecklas just här, med tanke på de komplexa väderförhållanden som råder i vår landsdel. Det är också mycket värdefullt med det omfattande antal arbetstillfällen som en testanläggning skulle medföra både vid etablering och under drift – inte minst mot bakgrund av att den etableras i Västerbottens och Norrbottens inland, säger Rickard Carstedt.

– Att testverksamheten kan bedrivas i samspel med godstrafik med koppling till Inlandsbanan är en fördel, men bör inte vara ett villkor för överlåtelsen av nyttjandet, fortsätter Rickard Carstedt, som också menar att det avtal om nyttjandet som då behöver upprättas bör ske med projektägaren Skanska Sverige.