Bombardier utvecklar samarbetet med RZD i Ryssland

Bombardier tar nya steg för att utveckla samarbetet med Russian Railways (RZD) inom signalsystemteknologi. På järnvägsmässan Innotrans i Berlin presenterar Bombardier nya samverkansprojekt inom ramen för det partnerskap med ryska RZD som nu går in på 18:e året.

Bombardier Transportation (Signal) Ltd är ett joint venture mellan Bombardier och RZD och utvecklar bland annat avancerad radiobaserad tågledning. Utvecklingsarbetet drivs tillsammans med signalforskningsinstitutet NIIAS i Moskva. Tekniken kommer att tas i bruk på höghastighetsbanor och även inom ett mångmiljardprojekt för att öka kapaciteten på högtrafikerade linjer i Moskvaområdet (Moscow Small Railway Ring).

Bombardiers signaldivision Bombardier Rail Control Solutions inledde samarbetet med RZD 1996 och är marknadsledare inom det så kallade 1520-området. Detta avser spårsystem med 1520 millimeters spårvidd och omfattar främst Ryssland, Östeuropa och Centralasien.  

Inom ramen för joint venture-samarbetet har BOMBARDIEREBI* Lock 950 signalsystem installerats vid 140 stationer över hela Ryssland. Projekt har också genomförts på andra håll i 1520-området, exempelvis i Kazachstan, de baltiska länderna och Mongoliet.

Bombardier Transportation (Signal) Ltd är baserat i Moskva och har 225 medarbetare. Bombardiers signaldivision, med 3 000 anställda över hela världen, har affärsledning och FoU-center i Stockholm.