Ukraina planerar dubbelspårig järnväg till EU

Ukrainskt passagerartåg vid Lozove på väg västerut. Foto: Wikimedia, kredit: Поїзд_львів_запоріжжя.jpg

Ukrainas statliga järnvägsbolag (UZ) avser att bygga en dubbelspårig järnväg till den polska gränsen.

Det kommer att göra det möjligt för inhemska och utländska järnvägsföretagen att köra direkt med sina tåg till och från mellan Polen och Europeiska unionen utan byte av boggier, som är vagnarnas underreden. Dessa är även vridbara mot järnvägsfordonens kaross.

Den 70 kilometer långa rutten kommer att byggas om, vilket innebär att bredvid det konventionella ukrainska banan med 1520 millimeters spårvidd anläggs ett ytterligare parallellt spår med 1435 millimeters spårvidd.

Projektet tillkännagavs torsdagen den 28 november.

- Vi klarar av att bygga denna järnväg till EU-landet Polens gränsstation Sknyliv inom ett år. Det betyder att ukrainare kommer snart att få en direkt snabbtågsanslutning från centrum av Lviv till Krakow, Prag och Wien, sade ukrainska järnvägsbolaget UZ:s VD, Yevhen Kravtsov.

- Vi räknar med att det tar ett år att utföra projektet, sade Kratzov, dock utan att nämna byggstartens datum.

​​​​​​​Han noterade också att en resa från Lviv till Krakow (via Przemyśl) tar bara tre och en halv timme istället för över 9 timmar idag.

Enligt Kravtsov kommer den planerade kombinerade linjens material att byggas i en fabrik i Lviv.

Gränsstationen mellan Ukraina och Polen har redan ett kombinerat spår med två spårvidder, som gör det möjligt att hantera person- och godståg från Polen utan boggiutbyte.

Efter att ha kört genom gränsövergången Mostyska - Medyka och kommit in i Polen kommer tågen att använda de befintliga linjerna med spårvidd på 1435 millimeter.