Första godståget på linjen Kina - Turkiet - Europa på väg mot Prag

I Ankara iordningsställdes det kinesiska containertåget för vidare färd till Prag. Foto: scio.gov.cn/pressroom

Turkiets transportminister Mehmet Cahit Turhan välkomnade den 6 november det första containertåget som åkte från Kina via Turkiet till Europa och till den turkiska huvudstaden Ankara.

Det 820 meter långa tåget med 42 containrar lastade med elektroniska varor, körde från den kinesiska staden Xi’an, via Kazakstan, Azerbajdzjan, Georgien och till Turkiet.

Därefter fortsatte resan till Bulgarien, Serbien, Ungern, Slovakien och till slutdestinationen Prag i Tjeckiska Republiken.

Reststräckan till EU-området på 11 483 km varar 12 dagar och innebar att man passerar Marmaray-tunneln under Bosporus i Istanbul.

Den 63 kilometer långa järnvägssträckan Halkali - Istanbul – Gebze, som öppnades officiellt den 12 mars 2019, markerade slutförandet av Marmaray-projektets andra fas som gick ut på att sammankoppla Turkiets europeiska och asiatiska järnvägsnät.

Tåget färdades också längs linjen Baku - Tbilisi – Kars. Denna sträcka byggdes färdigt 2017. Genomförandet av dessa två projekt har för första gången gjort det möjligt att köra direkttåg från Asien till Europa via Turkiet.

TCDD hoppas att detta kommer att bli en ny korridor för godstransporter mellan Kina och Europa utöver de befintliga linjerna som används för godstransporter genom Kazakstan och Ryssland.

 

Containertåget slingrar sig igenom Ankara.