Spårvagnsdepå för Uppsala spårväg projekteras

Region Uppsala letar efter kompetens inom järnväg och spårvagnsdepåer. Illustration: White arkitekter

I Uppsalapaketet ingår bland annat en utbyggnad till fyra järnvägsspår till Uppsala, en ny tågstation vid Bergsbrunna, en ny kollektivtrafiklänk över Fyrisån, spårvägstrafik och 33 000 nya bostäder i de södra stadsdelarna.

Region Uppsala initierar nu en upphandling av projekterande konsulter för en spårvagnsdepå. Detta beslutade fastighets- och servicenämnden vid sitt möte. Spårvagnsdepån är en del av projektet Uppsala spårväg. Det är förvaltningschefen som får i uppdrag att genomföra uppdraget, tillsammans med inköps- och upphandlingsenheten på regionkontoret.

Upphandlingen ska resultera i kalkylerbara programhandlingar som ska kunna användas för ett beslut under 2021, om projektet med att bygga en spårvagnsdepå ska genomföras eller inte. Upprättandet av programhandlingar för en depå beräknas till en kostnad av cirka 15,5 miljoner kronor.

De upphandlade konsulter som finns idag har Region Uppsala bara ramavtal med fram till årsskiftet 2019/2020. Dessutom är de upphandlade för att projektera vårdbyggnader, vilket innebär att det kan behövas andra kompetenser för att kunna projektera för järnväg och spårvagnsdepåer.